Avís pel tractament fitosanitari en espais públics pel control de la Processionària del pi

Dimecres, 23 d’octubre de 2024

A partir de les 20h del 23 d'octubre, l’Ajuntament durà a terme les tasques de tractament fitosanitari per tal de combatre la Processionària del pi a diverses zones verdes i parcs del municipi. 
 

La processionària del pi és una papallona nocturna autòctona a Catalunya, que afecta principalment els pins i els cedres. Aquest insecte, de manera natural, es troba en equilibri als boscos autòctons de l’àrea mediterrània sobre totes les espècies de pins, formant part dels ecosistemes forestals. Però en ocasions, com a conseqüència de condicions climàtiques o d’actuacions humanes, es solen produir desequilibris en boscos naturals, que fan necessari intervenir per reduir les seves poblacions, evitant així fortes defoliacions sense que debilitin els boscos afectats.

Quan trobem la presència d’aquest insecte en àrees urbanes, encara que es trobi en equilibri, es pot fer necessari intervenir per l’afectació que pot tenir sobre els infants o els animals de companyia o persones amb hipersensibilitat reconeguda, en zones molt freqüentades com parcs i jardins, àrees recreatives, patis d’escoles, o parcel·les particulars.

A finals de novembre és quan poden començar a veure’s les típiques bosses de color blanc a les capçades dels pins i cedres que fan de niu i protecció a les larves de la processionària. És en aquest moment quan es fa més visible quins son els arbres que estan afectats per aquest insecte.

Durant els mesos de febrer, març i abril les erugues que ja han arribat a la maduresa, abandonen el niu i baixen al terra pel tronc dels arbres formant les típiques processons per anar a enterrar-se i transformar-se en crisàlides. És en aquests mesos que hem d’anar més amb compte de passejar prop de zones de pins amb presència de processionària, sobretot les persones més sensibles, al·lèrgiques a aquests insectes, infants i animals de companyia.

Què fem si trobem un niu de processionària?

L’Ajuntament recorda als ciutadans que, en cas de detectar erugues o bosses de processionària, cal no tocar-les perquè provoquen urticària.

Si les bosses o les erugues es troben en les vies i espais públics és l’ajuntament qui s’encarrega de realitzar els controls o tractaments fitosanitaris que corresponguin. Si les bosses de processionària es troben en espais privats, és la persona propietària del terreny qui ha de fer aquesta gestió. Quan l’afectació és en zones boscoses àmplies moltes vegades són les comunitats autònomes que tenen aquesta competència qui en fan els tractaments de control corresponents.

Consells per minimitzar els riscos:

  • No tocar les erugues. Evitar, sobretot, el contacte amb els ulls.
  • Portar els gossos lligats i evitar que s’apropin a les erugues.
  • Si s’és al·lèrgic a aquest insecte, cal evitar accedir a les zones afectades

Control preventiu:

Durant els mesos d’octubre i novembre és el moment més adequat per a realitzar tractaments preventius aplicats per empreses especialitzades als arbres on s’hagi vist bosses l’any anterior, o bé en aquells arbres on es sospiti que poden tenir afectació per processionària. D’aquesta manera ens assegurem que aquell any no tindrem les erugues de processionària en les zones on s’hagin realitzat els tractaments.

En aquest sentit, l’ajuntament ha previst realitzar tractaments preventius per al control de processionària en parcs i zones municipals urbanes freqüentades per infants i animals de companyia en les quals es coneix o es té sospita de la presència d’aquest insecte.

Es demana als propietaris de parcel·les privades amb pins afectats o amb possible afectació que també realitzin els tractaments tant preventius com de control corresponents, realitzat per personal expert.

Podeu trobar més informació a la web de la Generalitat o de la Diputació de Barcelona:
https://www.diba.cat/web/salutpublica/-/processionaria-del-pi
https://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/agricultura/dar_sanitat_vegetal_nou/dar_plagues_males_herbes/dar_plagues/insectes/thaumetopoea-pityocampa/index.html

 

Darrera actualització: 23.10.2024 | 13:34